Vitaminhiány, vitamintúladagolás

A kiegyensúlyozott étrend érdekében a különböző gabonafélék, tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek, valamint egyéb tápanyagok arányos fogyasztására kell törekednünk - szervezetünk ezáltal jut hozzá a szükséges vitaminokhoz, nyomelemekhez és ásványi anyagokhoz. A vitaminok nem megfelelő mennyiségben való fogyasztása vitaminhiány (avitaminózis), vagy vitamintúladagolás (hipervitaminózis) kialakulását vonja magával, mely állapotok egyaránt káros hatással vannak szervezetünkre.

Vitaminhiány (avitaminózis)

Szervezetünk különböző tünetekkel jelzi, amennyiben nem jut elengedő vitaminhoz, nyomelemhez, ásványi anyaghoz. 

A fáradtság a vashiány jellegzetes tünete.Vas:

A vas nélkülözhetetlen a megfelelő vérképzéshez, vashiány esetén szervezetünk nem képes elegendő vörösvértest előállítására. A nem kiegyensúlyozott étrenden kívül a vérzéssel járó sérülések, a hámló bőr, a krónikus vagy daganatos betegségek elősegítik a vashiány kialakulását, ezen kívül hölgyek esetében a menstruáció, vagy várandósság szintén hajlamosító tényezők a hiányállapot kialakulására.

A vashiány legjellemzőbb tünetei többek között a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, a szellemi terhelhetőség csökkenése, sápadtság, alvászavar, fokozott szívdobogás-érzés.

A vas ajánlott napi beviteli mennyisége férfiaknál 8, nőknél napi 18 milligramm, várandós anyáknál pedig ez az érték 30 milligrammra növekszik.

Jód:

A jód-hiányállapot egyik leggyakoribb következménye a pajzsmirigy-alulműködés - az alacsony jódbevitel miatt ugyanis a pajzsmirigy nem képes elegendő pajzsmirigyhormon előállítására. Ez a probléma a pajzsmirigy begyulladásához és megnagyobbodásához vezethet, ilyenkor alakul ki az ún. strúma, másnéven golyva

A pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő betegek mindennapjait számos különböző tünet nehezítheti meg, a fizikai panaszok - bőr- és hajszárazság, hajhullás, székrekedés, indokolatlan testsúlynövekedés, alacsony pulzus - mellett a rossz közérzet, koncentrációs nehézségek, hangulatingadozás vagy ingerlékenység is jelzi a hiányállapotot.

A jód ajánlott napi beviteli mennyisége napi 150 mikrogramm.

D-vitamin:

A D-vitamin táplálék útján viszonylag kis arányban vihető be a szervezetbe, nagyobb mennyiségben a természetes napfény hatására indul be a szervezetben való termelődése. Hajlamosító tényezők a D-vitamin hiányállapot kialakulására egyes betegségek, szervi problémák - májbetegség, hasnyálmirigy- és mellékpajzsmirigy-problémák, cukorbetegség, limfómák, felszívódási zavarok -, illetve magasabb a D-vitaminhiány kockázata a vegán életmódot folytató és az időskorú embereknél. 

A D-vitamin fontos szerepet játszik a csontképzésben és segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért D-vitaminhiány esetében megfigyelhető a csontlágyulás, mely izomfájdalommal és gyengeségérzettel jár, valamint a hátfájás. A téli, kevésbé napfényes hónapokban jellemző tünet a szezonális depresszió, intenzív általános levertség. 

A magyarországi időjárási viszonyok tekintetében napi körülbelül 30 perc séta szükséges az elégséges napi D-vitaminbevitel eléréséhez, a séta során ideális esetben a napfénynek a test 15%-át (arc, kar, vállak) kell érintenie.

Vitamintúladagolás (hipervitaminózis)A fáradtsággal a szervezet a jódhiányról is jelez.

A vitaminok két csoportja esetében a szervezet eltérő módon reagál a túlzott vitaminbevitelre. A vízben oldódó vitaminokból (B, C, F, P, U) a szervezet csupán annyi tápanyagot tart meg, amennyire szüksége van az egészséges működéshez, a felesleges pedig vizelet, illetve izzadtság formájában kiürül. Ezeket a vitaminokat természetes formában szinte lehetetlen túladagolni, az irreálisan magas mértékű mesterséges úton bevitt tápanyag azonban kellemetlen tüneteket okozhat.

A zsírban oldódó vitaminokat (D-E-K-A) a máj raktározza el, ezért könnyebben felmerülhet túladagolásuk, mely káros következményekkel jár a szervezetben. Az A-vitamin túladagolása esetén a szemszárazság érzékelhető, csontvastagadodás alakulhat ki, valamint csökken a vérképzés hatékonysága és az immunrendszer védekezőképessége. A túlzott mennyiségben bevitt E-vitamin emésztőrendszeri problémákat okozhat, melyre a kismamáknak különösen ajánlott odafigyelniük, mivel szoptatás esetén a túl nagy mennyiségű E-vitamin következtében a baba szervezetében is felléphet a túladagolás. A D-vitamin túladagolása esetén a lehetséges felmerülő tünetek az általános kimerültség, hányás, láz, étványtalanság, hosszú távon a túl magas vitaminbevitel miatt pedig súlyos következmények is felléphetnek, mint például a veseelégtelenség vagy a csontrendszer károsodása. 

A kiegyensúlyozott étrendet nem helyettesíti a vitaminok táplálékkiegészítőként, tabletta vagy tea formájában történő bevitele!

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!