A-B-C vitaminok

   Az antioxidánsban gazdag áfonya nem csupán finom nassolnivaló, de fontos tápanyagokat tartalmaz.          

A-vitamin (retinol):

Maga a retinol kizárólag állati eredetű élelemben található meg - tej és tejtermékek, tengeri halak, tojássárgája vagy állati eredetű belsőségek (máj, vese, szív) fogyasztásán keresztül juttathatjuk hozzá szervezetünket. Az A-vitamin provitaminjához*, a béta-karotinhoz azonban növényi forrásokból is hozzájuthatunk. Kiváló provitaminforrást jelentenek az A-vitamin tekintetében a leveles zöldségek - kelkáposzta, cékla, saláta, mustárlevél -, ezen kívül a répa, a vízitorma és a zöldhagyma, a gyümölcsök közül pedig a csipkebogyó, a sárgabarack vagy a sárgadinnye.

Az antioxidáns A-vitamin legfontosabb szerepe az immunerősítésben, a látás kialakításában, ezen kívül a reprodukciós folyamatok és a sejtek közötti kommunikáció támogatásában rejlik. Szükséges a szemideghártya fényérzékenységét biztosító látóbíbor (rodopszin) létrejöttéhez, vagyis jelentős részben az A-vitaminnak köszönhetjük, hogy csökkenő fényviszonyok között, szürkületben vagy sötétben is tudunk tájékozódni a környezetünkben. 

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezet a májban és a zsírszövetekben tárolja, majd a zsírokkal együtt a bélben szívódnak fel.

* Provitamin: A vitamin aktivitás nélküli előanyaga, amely a szervezeten belüli anyagcsere-folyamatok során vitaminná alakul át. 

B-komplex

 A dinnye kiváló hidratáló hatása mellett B6-vitamin forrás is.A B-vitaminokat összefoglalóan B-komplexnek nevezzük. Ebbe a csoportba tartoznak a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9,illetve B12 vitaminok. A B-komplex különféle vegyületei számos egymástól eltérő funkciókat látnak el a szervezet működésében, azonban együttesen elmondható róluk, hogy legfontosabb szerepük az energiatermelés - e vitaminok segítségével alakítja át szervezetünk energiává a bevitt táplálékot. Fontos szerepük van továbbá a bőr, a haj és az idegrendszer egészségének megőrzésében. 

E vitaminok legfontosabb forrását a hús- és a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tejtermékek, valamint a zöldségek jelentik. A B3 vitamin (niacin) esetében a gomba és a mogyoróvaj, a B5 vitamin (pantoténsav) tekintetében a brokkoli, az avokádó és a paradicsom kiváló vitaminbeviteli forrásként fogyaszthatók, míg B6 vitamin (piridoxin) megtalálható például a banánban, a dinnyében vagy a krumpliban.

A B-vitaminok a retinollal ellentétben vízben oldódó vitaminok, ennek megfelelően a bevitt táplálékból szükséges beviteli mennyiséget e vitamonból szervezetünk felhasználja, a nem hasznosuló mennyiség pedig a vizelettel együtt távozik.

 

C-vitamin

Szintén vízben oldódó vitaminról beszélünk a C-vitamin, másnéven aszkorbinsav esetében. Az egyik legközismertebb vitamin, jelentős immunrendszer-erősítő hatása van, antioxidánsként részt vesz a szabadgyökök semlegesítésében és megsemmisítésében, megakadályozván azok káros hatását. A szervezetbe bevitt C-vitamin legnagyobb része képes felszívódni a szervezetben, a leghatékonyabb felhasználásért érdemes étkezéselőtt egy, vagy étkezés után két órával bevenni. Viszonylag hamar, néhány órán belül kiürül a szervezetből, ezért a napi bevitt C-vitamin mennyiséget ajánlatos több, kisebb adagban bevenni.

Magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek a gyümölcsök, kiváltképp a citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, grapefruit, pomelo), továbbá a spenót, a paradicsom, vagy a kelbimbó.

Egyes életkörülmények esetén - várandósság, szoptatás, intenzív testedzés végzése, rendszeres dohányzás, betegségek - erőteljesen megnövekszik a szervezet C-vitamin igénye, ezért ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vitamin bevitelére.

B-vitaminban, szelénben, káliumban gazdag húsétel     A B-vitaminok egyik legfőbb forrását a teljes kiőrlésű gabonafélék jelentik.

 

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!