Töredezett hajvégek, száraz bőr, gyenge körmök - e tünetek kiváltó oka nagyon gyakran a nem megfelelő vitaminbevitel.
A-vitamin (retinol)
A retinol sokszínű segítőtársunk lehet a szépség megőrzésében. Az antioxidáns vitamin hidratáló és a hámsejtdifferenciálódás-szabályozást elősegítő hatásának köszönhetően óvja bőrünket, erősítve annak védekezését az akné ellen. Jótékony tulajdonságait kifejezetten az irha és a felhám rétegeiben fejti ki. Erősítő hatásával körmeink épségének megőrzésében is szerepe van.
Az A-vitamin egyedül állati eredetű táplálékban (tejtermékek, halak, tojássárgája, belsőségek) található meg, előanyagához (provitamin), a béta-karotinhoz azonban különböző zöldségek fogyasztásán keresztül is hozzájuthatunk, ilyenek többek között a répa, a zöldhagyma, a kelkáposzta és a saláta, a gyümölcsök közül pedig béta-karotin forrásnak számítanak a csipkebogyó vagy a sárgadinnye.
E-vitamin (alfa-tokoferol)
Az E-vitamin négy különböző vegyület (E306, E307, E308, E309) formájában ismert, ezeket együttesen E-vitaminoknak (tokoferolok) nevezzük, az egyesszámban használt E-vitamin az alfa-tokoferol (E307) nevű vegyület megnevezése. A tokoferolokat antioxidáns hatásuk miatt az immunrendszer hatékony megerősítőiként tartjuk számon, ezen kívül pozitív hatással lehetnek a megfelelő látás megőrzésében. A szépségápolás szempontjából kiemelten fontos, hogy az E-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, így a bőr mélyebb rétegeibe is be tudnak jutni, mely rétegekben megtalálható a bőr feszességéért felelős kollagén. Az antioxidáns hatás a hajápolásban is jótékony hatását fejtheti ki, a fejbőr vérellátásának fokozása révén, mely serkenti a haj növekedését.
A hasznos vitaminok megtalálhatók különböző növényi olajokban (napraforgóolaj, kókuszolaj, olíva, búzacsíra) és magvakban (szezámmag, tökmag, napraforgó). A mandula 100 grammjában körülbelül 26 milligramm E-vitamin található meg.
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsísavak jótékony tuloajdonságaikkal segítségül lehetnek szervezetünk számára a következőkben:
További pozitív hatásaikkal a zsírsavak óvják egészségünket az alábbi módokon:
Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók tengeri halakban (lazac, makréla, pisztráng, hering), növényi olajokban (kendermagolaj, lenolaj, repceolaj, mandulaolaj), a dióban és a pekándióban, valamint különböző zöldségekben, mint például a kelbimbó, a petrezselyem, a kelkáposzta, vagy a gyógynövényként ismert menta.